Evenimente

mai 05, 14 Concert Irina Popa & The Sinners, un regal cu Jazz la Brăila

*Puține momente de respiro: numai emoție la superlativ, ca și Muzica * Totul a concurat la un spectacol de zile mare – artiștii, calitatea compozițiilor proprii și interpretarea preluărilor din repertoriul internațional, publicul cunoscător și pasionat

    O atmosferă de zile mari, un concert de jazz extrem de reușit – n.aut (Armanda Filipine, revista de cultură și informație Brăila Chirei). Pentru ca mie mi-a plăcut tare mult, îl compar cu jazz-ul din cele frumoase momente ale sale, de parcă Ella Fitzgerald, Charlie Parker ori uluitorul Thelonious Monk ar fi vegheat permanent din stelele lor  – am trăit în seara de 29 martie 2014 la Teatrul ”Maria Filotti” (TMF) din Brăila. În sală, mulți pasionați ai genului – unii fiind membri ai Clubului Rotary Brăila (care aveau pregătit un eveniment cu tinerii rotarieni și le-au dedicat acest splendid regal jazistic); cu toții am aplaudat înfocat fiecare piesă interpretată fără cusur de tânăra Irina Popa și colegii din trupa pe care a numit-o The Sinners și în care evoluează, cu pasiune și har, Cornel Cristei – clape, Iulian Vrabete (normal, cel pe care unii îl știți din ”Holograf”) – chitară bas, Relu Bițulescu – tobe. 
Am avut bucuria să audiem și să ne bucurăm de (re)întîlnirea cu piese din albumul ”The Dream” pe care Irina și Cornel (compozitor angajat acum la TMF) l-au lansat în 2011. Una dintre acestea a fost dedicată doamnei Dorica Cristei, soția lui Cornel, prezentă în sală la fel ca și băiatul, Felix.  De asemenea, am avut privilegiul să aplaudăm și o piesă compusă de Iulian Vrabete, dar și destule piese din repertoriul internațional.
 Cum personal apreciez cu asupra de măsură partea vocală în compoziții, am primit din plin emoția pe care o transmite Irina, nu doar pentru că ea cântă cu o mare și deosebită plăcere – cum a și recunoscut, în deschiderea primul concert din orașul natal al lui Johnny Răducanu (da! M-am gîndit și la marele, regretatul prieten muzician și i-am dedicat o lacrimă…) – ci și pentru că este o excepțională cântăreață. Au trecut zece ani, ne-a povestit, de când – tot pe scena dramaticului brăilean – participa la o preselecție în vederea unei competiții cu tinere talente; atunci l-a cunoscut pe Cristei care i-a intuit talentul și i-a descifrat capacitățile native de a se apropia de stilul jazz. A mai fost o dedicație; Irina a închinat o piesă mamei, prezentă în sală pentru prima dată la un concert al ei. Fericită mamă, cu asemenea fiică talentată, muncitoare (pentru că fără mii de ore de studiu nu poți să cânți așa!) și frumoasă pe lângă toate acestea!
La final, ne-am îmbrățișat ca două adevărate prietene și pot să spun încă o dată, că rar trăim în viață asemenea clipe: când te simți aproape de oameni, nu prin cuvinte ori prin gesturi, ci prin acel ceva care uneori este numit suflet, alteori al șaselea simț. Am mers și în culise să le mai fac o fotografie de grup, să mai fie încă o amintire – intimă, aș zice. Acolo era și actrița, cantautoarea Wanessa Radu (prietenă, de asemenea, și ea cu o voce deosebită, care are cu Cristei spectacole de muzică la fel de emoționante și de neuitat). 

Sunt sigură că cei care nu au venit la eveniment vor regreta, cei care au venit vor dori să aibă acasă albumul ”The Dream” și cu toții speră ca Irina & The Sinners să scoată cât mai repede un material discografic (Irina ne-a și mărturisit că lucrează deja, cu Cristei, la un nou album –  am si audiat câteva piese în concert).

Să tot participi la așa întâmplări. Cum cei de pe scenă i-au mulțumit și lui Lucian Sabados – managerul teatrului brăilean – pentru invitație, mulțumim și noi – cu mare drag, bunului prieten mare iubitor al  jazz-ului! – cu speranța că îi vom revedea curând pe Irina Popa & The Sinners, la fel de fermecători. La bună vedere, dragilor!

( http://brailachirei.wordpress.com/)

 

Comentarii

comments powered by Disqus
Powered by CouchCMS